[...] popularnym suplementem dla sportowców i kulturystów, którzy poprzez intensywniejszy trening moga stymulować wzrost siły i masy mięśniowej. Maca (Lepidium meyenii) Korzeń warzywa rosnącego w wysokich Andach (powyżej 3500 metrów n.p.m.) stosowany był już przez Inków jako afrodyzjak oraz środek stymulujścy potencję i energię. Peruwiańczycy [...]
[...] którą część botaniczną się jada, np.: korzeniowe, liściaste, rośliny strączkowe, a także po uwzględnieniu przydatności kulinarnej, skrobiowe. Pod względem wartości odżywczej warzywa składają się w 78-95 % z wody, dzięki czemu większość zalicza się do grupy produktów niskokalorycznych. Ilość białka obecna w warzywach jest niewielka, średnio wynosi [...]
[...] Włoskiego makaronu w Grecji się nie jada. Z kolei hiszpańskie gazpacho czy grecka moussaka są obce Włochom. Jednak istnieje coś, co łączy wszystkie te kuchnie - to owoce i warzywa. Są najważniejsze. Przyrządzane na wszelkie sposoby. Gotowane, pieczone, surowe. I w dużych ilościach. Wszechobecne są też ryby i owoce morza oraz rośliny strączkowe: [...]
[...] i dłużej trenować. Kulturyści i inni sportowcy stosują sumę dla lepszej sprawności o szybszego powrotu do zdrowia po urazach i kontuzjach. Maca (Lepidium meyenii) Korzeń warzywa rosnącego w wysokich Andach (powyżej 3500 metrów n.p.m.) stosowany był już przez Inków jako afrodyzjak oraz środek stymulujący potencję i energię. Peruwiańczycy [...]
[...] ---------- WARZYWA Grupa warzyw odpowiednich dla grupy 0 jest liczna i stanowi bardzo istotny składnik diety. Mimo to niektóre z warzyw mogą stwarzac problemy. Niektóre warzywa z rodziny Brassica - kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca - mogą ujemnie wpływac na funkcje tarczycy, z którą i tak zwyczajnie nie dzieje sie najlepiej w przypadku [...]
[...] nie jest tak do końca. Wiadomo, że można skonsumować ociekającą tłuszczem karkówkę, ale są inne równie smaczne potrawy, a o wiele mniej tuczące, jak choćby ryba z folii, czy warzywa grillowane, które dostarczą nie tylko walorów smakowych, ale też cennych składników odżywczych. Do tego można zaserwować surówkę, bądź sałatkę wielowarzywną, czy [...]
[...] chore na fenyloketonurię * zawiera mało fitynianów Liście amarantusa również są bardzo cennym produktem spożywczym, co wynika z porównań jego składu z innymi cennymi warzywami liściastymi: szpinakiem i burakiem liściowym. Ma trochę więcej białka, nieznacznie więcej węglowodanów i tłuszczu, 2 razy tyle włókna (błonnik, cenny w naszej [...]
[...] szkodliwe związki zwane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi, w skrócie WWA. Zostały one wykryte również w liściach herbaty, produktach mlecznych, owocach, warzywach, olejach oraz zbożach. Wpływ na ilość WWA w pożywieniu ma rodzaj obróbki, poziom skażenia gleby, powierza, a także wody. W regionach mniej narażonych na skażenie [...]
[...] krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny. Główne źródła: grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miękko, mała porcja twarożku i szklanka mleka. Witamina A (retinol) Zapobiega tzw. kurzej ślepocie i pomaga [...]
[...] dadzą organizmowi niezbędne składniki do budowy tkanek, by nie musiało dochodzić do katabolizmu. Tak więc, każdy posiłek musi zawierać pełnowartościowe białko, różnorodne warzywa. W diecie nie może zabraknąć owoców. Ograniczamy sól i przyprawy o nią oparte jak maga, ziarenka smakowe, a wybieramy zioła. Ile potrzebujemy dziennie białka, [...]
[...] przygotował się na konkretny rodzaj choroby. Weźmy za przykład objawy jakie towarzyszą krojeniu świeżej cebuli. Po pewnym czasie niemal każdemu podczas krojenia tego warzywa zaczynają łzawić oczy, zaczyna kichać a u niektórych osób dochodzi do podrażnienia błony śluzowej nosa. Zatem wywołujemy tym samym sztuczny katar. Jeśli osoba mająca [...]
[...] sztucznymi nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez [...]
[...] diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto składniki diety [...]
[...] sztucznymi nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez [...]
[...] nad “chroniczną obniżoną kwasowością metaboliczna" jest jedzenie więcej alkalizujących pokarmów i mniej zasadowych. Ale jakiego rodzaju to dieta? Jedna z nich jest bogata w warzywa i owoce. Może się to wydawać niczym zaskakującym, poza kilkoma nieoczekiwanymi zwrotami. Kwasowe pożywienie obniża stężenie minerałów. Jeśli idea wprowadzenia [...]
[...] wspomnieć, iż wybierając źródło ( nie tylko węglowodanów ) należy wybierać produkty najmniej przetworzone. Unikamy wtedy potencjalnych ubytków witamin i minerałów. ‘A co z warzywami i błonnikiem?’ Ważna sprawa. Błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego i wpływa na pracę bakterii gnilnych w jelicie grubym. Pełni zatem funkcję regulującą. W [...]